Με μεγάλη χαρά δώσαμε το παρών στο 5ο Lesvos Food Festival που πραγματοποιήθηκε στα χωριά της Λέσβου.
Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό σε 10 χωριά της Λέσβου, με έθιμα, συνταγές, αναπαραστάσεις, μουσικές, νέες τεχνικές και τάσεις, παιχνίδια, ξεναγήσεις, μαγειρέματα, εργαστήρια, δοκιμασίες και προϊόντα, που ενορχηστρώθηκε με τη συνεργασία δέκα φορέων με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφικής γαστρονομίας του νησιού.
Εκπροσωπώντας την ομάδα μας, Greek Instagramers Events επισκεφθήκαμε τη Λέσβο για 4 ημέρες κατόπιν πρόσκλησης του Φορέα Τουρισμού Δήμου Μολύβου, για να παρευρεθούμε σε τρεις από τους 10 γαστρονομικούς προορισμούς και να σας μεταφέρουμε τις εικόνες και εμπειρίες μας.
Ημέρα 1η, Αγιάσος 16/7/23
«Μοναστηριακές γεύσεις της Αγίας Σιών»
Η μέρα μας ξεκίνησε στο παραδοσιακό οινομαγειρείο «Το Σταυρί», γευματίσαμε παρέα με αξιόλογους ΣΕΦ και συντελεστές του φεστιβάλ και δοκιμάσαμε υπέροχα εδέσματα τοπικής κουζίνας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Δρ Μαλούπα Ελένη, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων και να μάθουμε για την πλούσια ποικιλία βοτάνων που διαθέτει το νησί.
Κατόπιν ξεναγηθήκαμε από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Παρέα στη Λέσβο» στην πανέμορφη Αγιάσο, ενημερωθήκαμε για την ιστορία και την εξέλιξη της που είναι στενά συνδεδεμένη με την εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται “Αγία Σιών” και γνωρίσαμε υπέροχους και φιλόξενους κάτοικους του χωριού.
Μια γαστρονομική πρόκληση μας περίμενε στην ταβέρνα «Το Μυτιληνάκι», στην οποία δοκιμάσαμε παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες με γαρίδα και μας ζητήθηκε να μαντέψουμε το βότανο που κυριαρχεί στην συνταγή, τη Ματζουράνα.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Σουσαμλή» όπου παρακολουθήσαμε τον κύριο Στρατή να παρασκευάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την παραδοσιακή Βασιλόπιτα, η οποία αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις φύλλου.
Λίγο αργότερα, ο υπαίθριος χώρος της «Visit Agiasos» γέμισε με αρώματα και γεύσεις αλλά και πολύ κόσμο που επισκέφτηκε το χωριό, με αφορμή το Lesvos Food Fest! Δοκιμάσαμε πρωτότυπες συνταγές και παραδοσιακά εδέσματα. Ξεχωρίσαμε τα chips φασκόμηλου, τον εντυπωσιακά πλουμισμένο ζιρντέ, γλύκισμα από ζάχαρη, ρύζι και νερό που έφτιαχναν σε αρραβώνες και άλλα θρησκευτικά δρώμενα, τα αγιασώτικα χαλβαδοπταρέλια που ετοίμασαν παιδιά του εργαστηρίου «Χαλβαδόσπιτο», το τσάι από τοπικό αγριοτριαντάφυλλο «σιδερίτη», την κουτσναδόπιτα που φτιάχνεται από ένα είδος παπαρούνας. Η γαστρονομική μας εμπειρία συνοδευόταν από παραδοσιακές μελωδίες με σαντούρια και φυσικά το Ούζο Πλωμαρίου.
Ημέρα 2η, Πέτρα 17/7/23
«Νηστίσιμες Γεύσεις – Σαρακοστιανά»
Η μέρα μας ξεκίνησε στο ξενοδοχείο «Little Bird» στην Πέτρα Λέσβου. Εκεί μας περίμεναν οι αγαπητές κυρίες του πολιτιστικού συλλόγου Πέτρας με τρία παραδοσιακά γλυκά, φτιαγμένα με νηστίσιμα υλικά. Δοκιμάσαμε μια πεντανόστιμη φανουρόπιτα, την οποία φτιάχνουν του Αγίου Φανουρίου ή για να τους βοηθήσει ο Άγιος να βρουν κάτι που έχουν χάσει. Κατόπιν δοκιμάσαμε μια εναλλακτική συνταγή για κόλλυβα το «κολλυβόζουμο», το οποίο έχει κρεμώδη υφή και φτιάχνεται στην γιορτή της Αγίας Βαρβάρας. Το συγκεκριμένο γλυκό περιέχει πολλά θρεπτικά υλικά που το καθιστούν Super Food. Για επιδόρπιο δοκιμάσαμε τον μπαλεζέ είναι παραδοσιακό γλυκό, ελαφρύ, απλό και μυρωδάτο με βάση το ροδόνερο που σύμφωνα με την παράδοση, προσφέρεται στις λεχώνες την Τρίτη μέρα γέννησης του μωρού τους.
Η γευσιγνωσία συνεχίστηκε με νηστίσιμους μεζέδες. Δοκιμάσαμε σαλάτα με όσπρια, πορτοκάλι, τοματίνια, γαρίδες με τομάτα και μυρωδικά, burger με μανιτάρι αντί για κρέας και διάφορα άλλα.
Στη συνέχεια κάναμε ένα διάλλειμα για καφέ με φίλους στο Ξενοδοχείο «Alma», όπου απολαύσαμε το πεντανόστιμο Γαλακτομπούρεκο του ΣΕΦ Παναγιώτη Λασκαρίδη. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε και με τον φίλο μας Βασίλη Ραϊστέλλη, διοικητικό μέλος της Φωτογραφικής Εταιρίας Μυτιλήνης.
Το απογευματάκι κατευθυνθήκαμε στο λιμάνι της Πέτρας, όπου είχε στηθεί μια φανταστική γαστρονομική γιορτή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας μας μετέφερε στο τραπέζι της Σαρακοστής, την παλαιότερη νηστεία της Ορθόδοξης θρησκείας. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι ελιές, τα σαρακοστιανά ντολμαδάκια, η νηστίσιμη σπανακόπιτα, οι μπρουσκέτες με αρωματισμένο ελαιόλαδο, φάβα και οι πατροπαράδοτες λαγάνες.
Οι καλεσμένοι σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και Δημήτρης Παπαζυμούρης έφτιαξαν τις αγαπημένες τους εκδοχές ταραμοσαλάτας που συνδυάζονταν άριστα με τις παραδοσιακές, δημιουργικές και πρωτότυπες συνταγές Σαρακοστιανών της Λέσβου.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με 180 χορευτές να χορεύουν κατά μήκος του γραφικού, πλακόστρωτου παραλιακού δρόμου της Πέτρας, με φόντο την επιβλητική Παναγία της Γλυκοφιλούσας και το χρυσαφένιο φως του ηλιοβασιλέματος.
Ημέρα 3η, Γέρα 18/7/23
«Τα Παντρεμένα»
Η Κοιν.Σ.Επ. «Μοδούσα» παρουσίασε «τα παντρεμένα». Δημιουργία πεντανόστιμων συνταγών, αξιοποιώντας ό,τι περισσεύει στην κουζίνα μας. Μια τοπική παράδοση, φιλική για το περιβάλλον.
Στο χώρο της εκδήλωσης βρέθηκαν τοπικοί σύλλογοι και chef, μάγειρες και μαγείρισσες, καλλιτέχνες και δημιουργοί που κατάφεραν με υλικά διαλογής να δημιουργήσουν νέα εικαστικά και χρηστικά αντικείμενα.
Οι νοικοκυρές της Γέρας, οι Σύλλογοι και τα τοπικά εστιατόρια μας εντυπωσίασαν με τα "παντρεμένα" της Γέρας, ευφάνταστες συνταγές που μας έδωσαν ιδέες για να αξιοποιούμε τα φαγητά που περισσεύουν στο σπίτι μας. Ζωμοί, κροκέτες κοκκινιστού, κεφτεδάκια από κουκιά, πίτσα με αλεύρι αγιαζμπουστάν, καναπεδάκια με πάστα καρπούζι, εμπνευσμένα από την καθημερινή κουζίνα δημιουργήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση και προσφέρθηκαν στο κοινό σε μια συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης για ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων φαγητού.
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, μαγείρεψε με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Μεσαγρού και μας παρουσίασε μια δική του εκδοχή αξιοποίησης της χωριάτικης σαλάτας την οποία μετέτρεψε σε σαγανάκι με γαρίδες.
Όλες αυτές τις μέρες είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και κάποια όμορφα ταβερνάκια και να γευτούμε τοπικές συνταγές. Από τα τοπικά εδέσματα ξεχωρίσαμε την Παπαλίνα, μικρή σαρδέλα της Καλλονής που παστώνεται για λίγες ώρες στο αλάτι και αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για ούζο, τα λουλούδια, κολοκυθοανθοί που φτιάχνονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, γεμιστοί με ρύζι, με τυρί ή τηγανητοί χωρίς γέμιση, τα γεμιστά κρεμμύδια, τα φρέσκα φασολάκια με κιμά, τη σαλάτα με ντόπια αμπελοφάσουλα και πολλά άλλα που μας έκαναν να διαπιστώσουμε ότι το νησί είναι παράδεισος για καλοφαγάδες.
Μέσα από το γαστρονομικό οδοιπορικό μας, γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε άλλον έναν πανέμορφο Ελληνικό ταξιδιωτικό προορισμό, με υπέροχους και φιλόξενους ανθρώπους, που σίγουρα θα επισκεφτούμε πάλι!!
Μερικές φωτογραφίες από τα μέρη που επισκεφθήκαμε:
Τη διαμονή μας πρόσφερε το ξενοδοχείο:
Mythical Coast Wellness Retreat, (Instagram: @mythicalcoast), ένα νέο Ξενοδοχείο 5 αστέρων, με πολύ άνετα δωμάτια, καλό πρωινό, πισίνες, υπηρεσίες SPA, σε πολύ όμορφο περιβάλλον, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και στην Μυτιλήνη.
Δοκιμάσαμε κορυφαία εδέσματα στα Εστιατόρια:
Ταβέρνα «Δημοσθένης», στην Παραλία Σκάλα Μιστεγνών, τηλ: 2251094355
Ταβέρνα «Ρεφενές» στην επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, τηλ: 2251055701
Οινομαγειρείο «Το Σταυρί», στην Αγιάσο, τηλ: 2252022936
Ταβερνείον «Το Μυτιληνάκι», στην Αγιάσο, τηλ: 6985912006
Εστιατόριο Ξενοδοχείου «Little Bird», στην Πέτρα, τηλ: 2253042217
Εστιατόριο «Γυναικείος συνεταιρισμός Πέτρας Λέσβου», στην Πέτρα, τηλ: 2253041238
Εστιατόριο «Avlonas Garden», στον Κόλπο της Γέρας, τηλ: 2251051950
Εστιατόριο «Η βρύση της Δάντης» στα Πηγαδάκια του κόλπου της Γέρας, τηλ: 2251096993
Ταβέρνα «Βαφειός», στον Βαφειό, Μήθυμνα, τηλ: 2253071752
Επισκεφθήκαμε επίσης:
Το Μουσείο Ούζου Πλωμαρίου – Ισιδώρου Αρβανίτη, στο Πλωμάρι, τηλ: 2252031450,
Τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου, στην Μανταμάδο, τηλ: 2253061214
Τον παλιό φούρνο στον Μεσαγρό, με την τοιχογραφία του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ 12,5 σχεδόν τετραγωνικών μέτρων, που παριστάνει σκηνές από την ιστορία του ψωμιού υπό τη σκιά μιας τεράστιας θεάς Δήμητρας, τηλ: 2251083030
Ευχαριστούμε από καρδιάς:
Tον Φορέα Τουρισμού Δήμου Μολύβου (Instagram: @theotheraegean) για την πρόσκληση και την τέλεια διοργάνωση καθώς επίσης και το Visit Agiasos (Instagram: @visitagiasos).
Όσους συνετέλεσαν στην υπέροχη φιλοξενία, τους φίλους που γνωρίσαμε και μοιραστήκαμε αξέχαστες στιγμές:
Μαρία Καπλανέλλη (Instagram: @mariakaplanelli)
Τούλα Μακρέλλη (Instagram: @efstrata
Γαβριέλα Βατή (Instagram: @gabriela_vati_mentaweddings)
Ευγενία Σαγκινέτου (Instagram: @evgeniasagkinetou)
Αντώνη Αρμούντα (Instagram: @aamoundas)
Sophie Williams (Instagram: @sophiejawilliams)
Τέλος, ευχαριστούμε τους υπέροχους σεφ που μαζί τους μοιραστήκαμε μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στο υπέροχο νησί της Λέσβου!
Αλέξανδρο Παπανδρέου (Instagram: @alexpapandreou)
Δημήτρη Παπαζυμούρη (Instagram: @cucinacaruso)
Στρατή Ιωσηφέλλη (Instagram: @stratos.iosifellis)
Κωστή Κωστάκη (Instagram: @kostiskostakis)
Περισσότερες φωτογραφίες και videos θα βρείτε στα προφίλ της ομάδας στο Instagram, στο Facebook και στο TikTok
Επίσης και στα προσωπικά προφίλ του Γιώργου Βέργαδου και της Έλλης Αγιαννίδη.
Γιώργος Βέργαδος (Instagram: @gvergados, @vergadosg, TikTok: @gvergados, Site: www.vergados.gr)
Έλλη Αγιαννίδη (Instagram: @elaki26, TikTok: @trelaki26, Site: www.elliagiannidi.com)
#My_Lesvos #lesvosfoodfest #theotheraegean #foodfestival #lesvos #greekislands #greece